Gemiddeld lopen we per dag 8.000 tot 10.000 stappen.
In een mensenleven is dit opgeteld 185.000 kilometer, dat is vier keer de wereld rond gelopen.

WERKWIJZE PODOLOOG

Wat is Podologie?

De podologie (letterlijk: “voetkunde”) is een wetenschap die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetfunctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De podoloog werkt volgens de methode van biomechanica, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen toepassing daarvan in het ADL-segment en het Sportsegment. ADL staat voor Algemeen Dagelijks Leven.

De binnen de podologie gehanteerde therapie bestaat uit het aan de voet toepassen van corrigerende/stabiliserende of beschermende technieken, zoals ortheses en zoolcorrecties, alsmede het adviseren van cliënten teneinde voetaandoeningen te voorkomen en bestrijden. Zo ook geeft een podoloog een schoenadvies.

De podoloog behandelt onder andere:

 • Stand afwijkingen aan voeten
  – specifieke voetproblemen bij kinderen
  – stand afwijkingen van de tenen
  – overbelasting klachten
  – vermoeidheidsklachten
  – sportblessures
  – reumaproblemen elders in het lichaam veroorzaakt door een afwijkende voetstand of looppatroon (knie, heup en/of rug)
 • Klachten bij Diabetes Mellitus (suikerziekte) elders in het lichaam veroorzaakt door een afwijkende voetstand of looppatroon (knie, heup en/of rug)
 • Preventieve voetcontroles bij Diabetes Mellitus


Werkwijze.

U kunt een afspraak maken via de online agenda, e-mail of telefoon.
Bij de eerste afspraak wordt er een gesprek van circa 60 minuten ingepland voor het podologisch onderzoek.
Het onderzoek zal bestaan uit de  volgende 4 onderdelen:

Anamnese

Aan de hand van vragen wordt er gekeken naar uw voorgeschiedenis zoals dit onder andere uit uw herinnering blijkt. Dit betreft een chronologisch verslag over uw symptomen, eventueel door vragen geleid.
Om u uw ervaringen te laten vertellen zal ik bij voorkeur neutrale vragen stellen en meestal geen symptomen aanreiken.

Ganganalyse

De podoloog onderzoekt het looppatroon van de cliënt.
Hierbij worden de afwikkeling van de voet en andere lichaamsbewegingen tijdens het lopen beoordeeld, en daarnaast het gebruik van schoeisel en eventuele loophulpmiddelen.
De podoloog maakt hierbij gebruik van een blauwdruk om het looppatroon nauwkeurig vast te leggen en te bespreken met de cliënt.

Houdingsanalyse

De podoloog onderzoekt / beoordeelt hierbij de lichaamshouding in zijn totaal.
Er wordt gekeken of u eventueel een beenlengte verschil heeft of een scheefstand van uw bekken dit kan een oorzaak zijn bij rugklachten.

Voet/schoeninspectie

De podoloog onderzoekt de voet onder andere op afwijkingen in de stand van de voet, kleurverandering, huid- en nagelafwijkingen, eeltvorming, zwelling en het vasthouden van vocht (oedeem).
Ook het schoeisel wordt aan inspectie onderworpen, waarbij de podoloog let op slijtage, flexibiliteit, zoolprofiel, kwaliteit, functionaliteit en pasvorm. In elk geval zal de podoloog de meest gedragen schoenen van de cliënt onderzoeken, maar het kan zijn dat hij vraagt om álle schoenen (voor werk, vrije tijd en sport) mee te nemen naar het eerste consult.

Behandelwijze.

De behandeling is gericht op mobiliteit en beperking van de klachten.
Doeleinden zijn ter verbetering van het gangbeeld, statiek, mobiliteit en de kwaliteit van leven in het algemeen. Hiertoe zal de behandeling bestaan uit o.a.:

• Acceptatie
• Immobilisatie
• Compensatie
• Correctie/Redressie
• Ondersteuning/Stabilisatie
• Reductie van belasting

Maar ook geruststelling is een deel van de behandeling.
Bij kinderen kan het zijn dat de klachten een onderdeel zijn van de groeifase waar ze in zitten.
Het blijft wel noodzakelijk om d.m.v. een onderzoek te kijken of het daadwerkelijk onderdeel (en in welke mate) is van de groeifase. En wanneer deze groeifase voorbij is, om te controleren of deze klachten daadwerkelijk niet meer aanwezig zijn.

Soms verwijst de podoloog u door naar andere specialisten zoals medische-pedicure, Fysio-/manueel therapeut of huisarts In sommige gevallen kan de zorgverzekeraar vragen om een machtiging van de huisarts. U kunt bij de pagina ‘Vergoedingen’ controleren of dit bij u het geval is.

Wanneer er bij u podotherapeutische zolen worden aangemeten dan zijn deze na 1 week klaar. Als u de podotherapeutische zolen hebt gekregen is het belangrijk om hieraan te gaan wennen.

Er kan een eventuele nacontrole plaats vinden na 4-6 weken.